4.6.24

חדשות משכנתא

מה קורה בשוק המשכנתאות בישראל? מה חדש בתחום הנדל”ן? ברוכים הבאים למדור חודשי חדש שלנו – שבו נעשה סדר בכל מה שהתחדש באחרונה בענף, בקצרה.

הריבית לא ירדה, עדיין

כבר חודשים רבים, מצפים בישראל להורדת ריבית נוספת, בעקבות ההורדה של 0.25% שנרשמה בחודש ינואר – אבל בינתיים, זה לא קורה. גם במאי, החליט בנק ישראל שלא לשנות את גובה הריבית – ולהשאיר אותה למשך שישה שבועות נוספים לפחות, מועד ההחלטה הבאה שלו, בגובה של 4.5%, שמשקפים 6.0% לריבית הפריים. הבנק נימק את ההחלטה שלו בעיקר בחוסר היציבות המדיני-ביטחוני.
בנוסף, האינפלציה שבה והרימה ראש בחודשים האחרונים ובבנק חוששים שהורדת ריבית תגרום למדדים להמשיך ולעלות מעבר לקצב הרצוי. הורדות הריבית הבאות ייאלצו כנראה לחכות להתייצבות ביטחונית ולסימנים של התייצבות/ירידה באינפלציה.

יציבות בשוק המשכנתאות

בינתיים, למרות הריבית הגבוהה והמצב הביטחוני, שוק הדיור ושוק המשכנתאות שומרים על יציבות.
מנתוני בנק ישראל לחודש אפריל עולה כי המערכת הבנקאית העמידה משכנתאות בסך של 6 מיליארד שקל, בדומה לחודש מרץ. נתון זה אינו כולל את האשראי שמעמידות חברות חוץ בנקאיות כמו קרדיט 360, לעסקאות נדל”ן.

הנתון לאפריל, גבוה למעשה מזה של מרץ, מאחר שהיו בו מעט ימי עסקים, בגלל חופשת פסח. ע”פ ההערכות הראשוניות, בחודש מאי הסכום ימשיך ויטפס לאזור ה-7 מיליארד שקל.

המחירים והביקושים עולים

ומה קורה בשוק הנדל”ן? מחירי הדירות עלו – ועמם גם הביקושים.

מנתוני הלמ”ס עולה שבחודשים פברואר-מרץ השנה עלו מחירי הדירות (חדשות ויד שנייה) ב-0.9% לעומת החודשיים שקדמו להם (ינואר-פברואר). 

ברבעון הראשון של 2024 המחיר הממוצע הכלל ארצי לדירה היה 2.23 מיליון שקל – עלייה של 3.1% לעומת המחיר הממוצע ברבעון הקודם – 2.17 מיליון שקל.

מנתוני “יד 2” עולה שבחודשים ינואר-אפריל נרשמה עלייה של כ-10% בממוצע בביקושים לדירות – בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. מסקירת הכלכלן הראשי באוצר עולה כי היקף הרכישות על ידי משקיעי נדל”ן חזר לקצב שנתי של 2018-2019, נתון המעיד שלמרות הריבית הגבוהה המהווה אלטרנטיבה השקעתית, ציפיות המשקיעים הם לעליות מחירים נוספת. 

מוזמנים לשתף: