בחודש ספטמבר – שוק המשכנתאות המשיך בהיקף פעילות גבוה ובסך הכל נלקחו משכנתאות בסכום של 8.5 מיליארד שקל.
בהשוואה לחודש המקביל בשנה שעברה זו עלייה של 55%, שנובעת בין השאר מהעובדה שבשנה שעברה חגי תשרי חלו במהלך החודש. אם משווים את הנתונים לממוצע החודשי ב-12 החודשים האחרונים, מדובר בעלייה של 32% בהשוואה לממוצע, שעומד על סכום של 6.4 מיליארד שקל. למעשה שוק המשכנתאות נמצא סביב רמות ממוצעות אלו של כ-6.5 מיליארד שקל כבר שנתיים.
גם באוגוסט וביולי, היקף המשכנתאות החדשות היה גבוה מ-8 מיליארד שקל, כך שאם בחודשים הנותרים עד סוף השנה הנתונים בממוצע ימשיכו להראות על קצב דומה של כ-8 מיליארד שקל, ניתן יהיה לומר שמדובר במגמה מתמשכת של עליה בהיקף המשכנתאות. כדאי לציין, שלמרות העליה בחודשים האחרונים, אנו צופים כי בחודש אוקטובר, בשל החגים והחרפת המצב הביטחוני, הנתון צפוי להיות נמוך יותר באופן משמעותי.
כמו בחודשים קודמים, הנתון העיקרי שמשפיע על היקף המשכנתאות, הוא הגידול בחלק היחסי של הלוואות הבלון. אלו הסתכמו בחודש ספטמבר ב-1.36 מיליארד שקל – שמהווים כ-16% מסך המשכנתאות שנלקחו. זו ירידה קלה בהשוואה לשיעור של 17% בחודש אוגוסט, אבל עדיין מדובר בנתון גבוה מאוד בהשוואה לשנים עברו.
לדוגמה – ביחס לספטמבר בשנה שעברה, מדובר בעלייה בשיעור של 130%. באפריל 2022 חלקן של הלוואות הבלון מכלל המשכנתאות היה 4.7% בלבד.
ע”פ ההערכות, הביקוש הגדול להלוואות בלון נובע ממבצעים רבים של יזמים, שמציעים ללקוחות לרכוש מהם דירות, כשרוב התשלום יתחיל רק בעוד כמה שנים, ובתקופה זו הם מסבסדים את הריבית.
בגזרת הריבית, ע”פ ההערכות, בשל גובה האינפלציה השנתית שעומד כעת על 3.5%, לא צפויה הורדת ריבית בקרוב בישראל וזאת למרות שבאחרונה, ירדה הריבית בארה”ב, לראשונה זה שנים, בשיעור של 0.5%. ירידת ריבית צפויה להתרחש עם התכנסות המדד לתוך יעד האינפלציה לרמה של 1-3%.
ומה קורה למחירי הדירות? מדד מחירי הדירות בספטמבר עלה ב-0.3% – ובשנה האחרונה מחירי הדירות עלו ב-6.3%.
שכר הדירה עבור שוכרים אשר חידשו חוזה טיפס ב-2.4% בעבור שוכרים חדשים (דירות שבהן התחלפו השוכרים) הוא עלה ב-4.1%.
בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (0.5%-), צפון (0.4%), חיפה (1.6%), מרכז (0.4%), תל אביב (0.1%) ודרום (0.3%).
מדד מחירי התשומה בבנייה למגורים עלה בחודש ספטמבר 2024 ב-0.4%.